Vertrouwde netwerklocaties instellen

Als extra beveiliging van het systeem kun je Netwerkzones (MNTWZN) instellen. Dit zijn vertrouwde netwerklocaties op basis van een IP-adres. Per Gebruiker (MGEBRU) of Gebruikersprofiel (MGBPRF) kun je vervolgens instellen of inloggen wel of niet is toegestaan buiten deze vertrouwde netwerkzones.

Is bij een gebruiker(sprofiel) ingesteld dat deze niet mag inloggen buiten de vertrouwde netwerkzone? Dan wordt naast de controle bij het inloggen ook bij elke actie van de gebruiker gecheckt of het IP-adres van de gebruiker nog steeds valt binnen de ingestelde netwerkzones. Is dit niet het geval, dan wordt de gebruiker automatisch uitgelogd. De gebruiker ontvangt hierbij de melding in het scherm dat zijn sessie is verlopen of verwijderd. Inloggen is dan pas weer mogelijk als de gebruiker binnenkomt van een vertrouwd IP-adres.

In de functie Netwerkzones (MNTWZN) beheer je de vertrouwde netwerkzones. AllSolutions ondersteunt zowel IPv4- als IPv6-adressen. In het veld Internet Protocol versie kun je het type IP-adres opgeven.

Aanvullende informatie voor controle op IPv4-adressen

Bij IPv4-adressen geef je in het veld Subnet aan op hoeveel posities van het IP-adres het systeem bij het inloggen moet controleren:

• 255.255.255.255: Bij het inloggen moet het gehele IP-adres overeenkomen met de hier ingestelde netwerkzone.
  • 255.255.255.0: Het systeem controleert alleen op de eerste 11 posities van het opgegeven IP-adres.
  • 255.255.0.0: Het systeem controleert alleen op de eerste 7 posities van het opgegeven IP-adres.
  • 255.0.0.0: Het systeem controleert alleen op de eerste 3 posities van het opgegeven IP-adres.

Toegang vanuit IP-adressen blokkeren

Daarnaast kun je bij de netwerkzones ook IP-adressen opgeven waarvoor je de toegang tot het systeem juist wilt blokkeren. Dit geef je aan met het veld Vertrouwd:

• Is deze IP-adres een vertrouwde zone? Vink dit veld dan aan.
  • Vink dit veld UIT als je de toegang van dit IP-adres tot het systeem juist wilt blokkeren.