REST API voor het veilig en snel uitwisselen van data

AllSolutions-REST-API

AllSolutions bevat een universeel koppelvlak: een REST API. Deze maakt van AllSolutions een volledig open platform, waarin je veilig en snel data uitwisselt met andere systemen. Integraties met andere systemen en met maatwerk-apps komen daarmee binnen handbereik en kunnen gemakkelijk via een eenvoudige en veilige toegang gerealiseerd worden.

REST staat voor ‘Representational state transfer’, de onderliggende architectuur van het internet. API staat voor ‘Application Programming Interface’, kort gezegd is dit een ingang tot het systeem voor andere systemen. Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken.

De REST API in AllSolutions maakt het voor andere partijen heel eenvoudig om data uit AllSolutions te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je een koppeling wilt maken met een ander systeem of zelf een app wilt laten maken om bijvoorbeeld via de mobiel of tablet uren te registreren. Op basis van de API wordt alle data veilig gelezen en weggeschreven in AllSolutions.

Voordelen REST API

REST technologie heeft de voordelen van schaalbaarheid, gebruikt minder bandbreedte, is relatief eenvoudig te gebruiken en daarmee in de praktijk sneller in de business inzetbaar. Een groot voordeel in een tijd dat snelheid van strategisch belang is voor organisaties!

De REST API koppeling van AllSolutions biedt daarnaast de volgende voordelen:

  • De REST API biedt een gestandaardiseerde wijze van koppelen.
  • Je bent als klant zelf ‘in control’ en bepaalt welke gegevens je via de koppeling wilt delen.
  • Je koppelt op browser-/ schermniveau.
  • Je hebt via de koppeling toegang tot de business logica van AllSolutions.
  • Via de koppeling kun je ook maatwerk-velden en vrije velden ontsluiten, zonder dat hiervoor geprogrammeerd hoeft te worden.
  • De REST API houdt volledig rekening met de instellingen en autorisatie in AllSolutions.
  • De REST API lift volledig mee op de beveiliging van data binnen AllSolutions.

Uitwisseling van gegevens

Via de REST API worden gegevens realtime met elkaar worden gesynchroniseerd:

  • Gegevens die in AllSolutions worden aangepast, kunnen direct via de REST API koppeling worden opgehaald.
  • Gegevens die in het externe systeem of de app worden toegevoegd of gewijzigd, zijn direct via de koppeling in AllSolutions beschikbaar.

Via de REST API kun je de meeste functies in AllSolutions aanroepen met de bijbehorende gegevens, met uitzondering van de verwerkingsfuncties. Dit betekent dat je alleen browsers kunt benaderen waaruit je informatie kunt ophalen of waarnaar je informatie kunt wegschrijven. Ook de informatie die in gekoppelde tabellen of via bijbehorende shortcuts aanwezig zijn, kun je op deze manier ontsluiten. Daarnaast heb je via de API ook de beschikking over de filters en acties die in de browser aanwezig zijn (met uitzondering van de noselect-acties). En als laatste kun je via de API ook documenten gemakkelijk uploaden of inzien.

Een groot voordeel is dat je vanuit AllSolutions zelf kunt sturen welke informatie je via de API wilt ontsluiten. Dit doe je door het inrichten van weergaven en instellingen. Op deze manier kun je helemaal zelf bepalen en flexibel inrichten welke gegevens je via de koppeling wilt synchroniseren.

REST API activeren?

De REST API is vormgegeven als module in AllSolutions, zodat alle instellingen en velden voor de REST API alleen zichtbaar zijn voor gebruikers wanneer de koppeling is geactiveerd. Verder is het goed om te weten dat aan het gebruik van de REST API kosten verbonden kunnen zijn. De actuele tarieven vind je op deze pagina.

Op het gebruik van de REST API zijn voorwaarden van toepassing. Deze gebruiksvoorwaarden vindt je op deze pagina. Door het gebruik van de REST API geef je aan akkoord te zijn met deze voorwaarden.

Via de REST API kunnen grote hoeveelheden data gemakkelijk worden uitgewisseld. Het is dan ook belangrijk dat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, zowel met AllSolutions als met de partij die de software of app levert waarmee de koppeling tot stand wordt gebracht.

Heb je interesse in de REST API en/of wil je hiervan gebruik gaan maken? Neem dan contact op met je accountmanager of consultant.

Lees ook de blogs

REST API beschrijving

Download hier een toelichting over de werking van de REST API. Dit document geeft niet alleen informatie over de technische kant van de REST API, maar ook over de inrichting in AllSolutions.