SEPA: Terugzetten type eerstvolgende incasso-opdracht bij wijziging IBAN incassodebiteur

In de functie Landen (MLNDST) kunt u met de shortcut Koppeling bankcode/BIC voor elke bankcode de bijbehorende BIC instellen. Vanaf deze versie kunt u per bankcode instellen of bij een wijziging van het IBAN van een debiteur het type van de eerstvolgende doorlopende incasso-opdracht moet worden teruggezet naar ‘Eerste in doorlopende reeks’. Het gaat dan specifiek om de situatie wanneer het nieuwe IBAN en het IBAN waarvan tot op dat moment werd ge├»ncasseerd, lopen bij dezelfde bank.

Over het algemeen accepteren de meeste banken de eerstvolgende opdracht dan als ‘First’ opdracht. Maar er zijn ook banken die in deze situatie juist verlangen dat de eerstvolgende opdracht als ‘Volgende in doorlopende reeks’ wordt aangeboden. Voor zover bekend, geldt dit in ieder geval voor de Rabobank. In bovengenoemde situatie keurt de Rabobank de eerstvolgende opdracht juist af wanneer deze in een ‘First’-bestand wordt aangeleverd. Bij de Rabobank (en eventuele andere banken die op dezelfde wijze hiermee omgaan) moet dit veld daarom ‘uit’ staan.

Bij de upgrade wordt de bankcode ‘RABO’ automatisch op de juiste indeling ingesteld. U hoeft hier dus niets voor te doen.

Deze informatie behoort tot de volgende release(s): 10.0.18