Controle op herkenning debiteur vóór verzending factuur via eVerbinding

Bij het verzenden van elektronische facturen via eVerbinding wordt voortaan eerst gecontroleerd of de debiteur wel bekend is in het ‘Peppol-netwerk’. Op deze manier weet je voortaan zeker dat de factuur daadwerkelijk bij de debiteur kan worden afgeleverd.

De controle vindt plaats op basis van het geregistreerde identificatienummer van de debiteur. Als je facturen via eVerbinding gaat versturen, geef je bij de Debiteur (MDEBST) aan op basis van welk ID dit wordt uitgevoerd. Je kunt hierbij kiezen uit:

  • Btw-nummer
  • KvK-nummer
  • OIN – Overheids Identificatienummer
  • GLN – Global Location Number
  • DUNS – Dit is een wereldwijd erkend systeem dat is ontwikkeld door Dun & Bradstreet (D&B) en waarmee een uniek identificatienummer wordt toegewezen aan bedrijven. Je kunt naar de D&B-website op www.dnb.com gaan om dit nummer te vinden of om gratis een nummer aan te vragen.

Wordt de debiteur op basis van het geregistreerde ID-numer niet herkend? Dan wordt de factuur ook niet via eVerbinding verzonden. Dit wordt met een melding aangegeven op het verwerkingsverslag. Je kunt dan het ID-nummer controleren en/of anders instellen en het opnieuw proberen. Of ervoor kiezen om de factuur op een andere manier te versturen. In verband met deze aanpassing raden we je aan om de verslagen voor het exporteren van facturen naar eVerbinding (VEXEVB) voortaan altijd nog even te controleren!

Deze informatie behoort tot de volgende release(s): 20.0.01