Hoe blokkeer je gebruikers?

Een enkele gebruiker blokkeren

Als een medewerker uit dienst gaat, dan wordt automatisch het gekoppelde gebruikersaccount per dezelfde datum
geblokkeerd. De datum uit dienst vul je in bij de Medewerkers (MPERSO) in het onderdeel Dienstverband. Gaat de
medewerker per de eerste van een maand uit dienst? Dan vul je in het veld Datum uit dienst de laatste datum van de
voorgaande maand in.

Laatste werkdag eerder dan datum uit dienst?

Per de datum uitdienst wordt automatisch de toegang tot het systeem geblokkeerd. Vindt de laatste werkdag eerder plaats dan de datum uitdienst? Dan kan het handig zijn om de gebruiker eerder te blokkeren. Dit doe je dan bij de Gebruiker (MGEBRU) in het veld Toegang tot systeem geblokkeerd vanaf (in het onderdeel Beveiliging). Vanaf de opgegeven datum kan de gebruiker dan niet meer inloggen in het systeem.

Een groep gebruikers blokkeren

Met de functie Blokkeren Gebruikers (VGBBLK) kun je in een keer voor alle gebruikers of een selectie van gebruikers de toegang tot het systeem blokkeren. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je – in verband met privacy – alleen een selecte groep gebruikers toegang wilt geven tot je acceptatieomgeving.

Nadat er een nieuwe datakopie van je productieomgeving in je acceptatieomgeving is gezet, kun je met de nieuwe functie de gebruikers die daar geen toegang nodig hebben, blokkeren. Hiermee kun je voorkomen dat gebruikers per ongeluk inloggen in de verkeerde omgeving. Of ervoor zorgen dat gegevens van een bepaald testtraject niet per ongeluk door andere gebruikers worden gemuteerd.

Deze functie is overigens alleen te gebruiken door de applicatiebeheerder van de omgeving, die in de Parameters AllSolutions (MZZPAR) staat ingesteld (in het onderdeel Algemene instellingen). Het account van de applicatiebeheerder van de omgeving en de ‘allsol’ gebruiker kun je via deze functie niet blokkeren, zodat toegang tot de omgeving gewaarborgd blijft.