Afwijkend lettertype in een mergeveld instellen

Soms wil je een bepaald lettertype in een mergeveld gebruiken, bijvoorbeeld bij barcodes op een etiket. Bij het samenvoegen wordt niet altijd het gewenste lettertype gebruikt. Hieronder wordt uitgelegd welke instellingen in Microsoft Word nodig zijn voor een optimale werking.

Open het document (bijvoorbeeld het etiket) in Microsoft Word.

• Voeg het veld als normaal mergefield toe en het gewone lettertype van de rest van het etiket
  • Ga naar: Invoegen > snelonderdelen > veld
  • Selecteer ‘Mergefield’

• Geef de veldnaam in, bijvoorbeeld: artikelnummer.
  • Klik op OK.
  • Op het scherm zie je de veldnaam tussen dubbele vishaken: <<artikelnr>>
  • Als je vervolgens op <alt-F9> drukt, dan zie je de veldcodes: { MERGEFIELD artikelnr * CHARFORMAT }
  • Wijzig nu het woord mergeformat in CHARFORMAT: { MERGEFIELD artikelnr * CHARFORMAT }
  • Microsoft Word zal nu bij het mergen het format gebruiken van de eerste letter van de veldcode, in dit geval de M van mergefield.
  • Selecteer dus deze M en kies dan het gewenste lettertype.
  • Als je daarna weer op <alt-F9> drukt, dan wordt weer de normale veldnaam getoond in het standaardlettertype. Bij het mergen zal het goede lettertype gebruikt worden.

Eventueel kun je het veld veld ook in het gewenste lettertype te zetten, maar dat is voor de werking niet nodig.

Een en ander staat ook beschreven bij microsoft: http://support.microsoft.com/kb/212349/en-us