AllSolutions is een SaaS-oplossing, maar wat betekent dat eigenlijk? SaaS is een afkorting van Software-as-a-Service. Dat betekent dat een leverancier software aanbiedt als online dienst, in plaats van software die je op je computer of server installeert. Gebruikers sluiten een abonnement af en kunnen de software (of een gedeelte ervan) vervolgens altijd en overal benaderen. Dat maakt SaaS interessant voor zakelijk gebruik, omdat kosten voorspelbaar en schaalbaar zijn.
Je kunt SaaS enigszins vergelijken met de diensten van Application Service Providers (ASP’s). Om dat beter uit te leggen, duiken we kort de geschiedenis in. Veel organisaties werken al jaren met allerlei softwaretoepassingen, vaak ook van verschillende softwareleveranciers. Al sinds de opkomst van zakelijke software is het een uitdaging om al die toepassingen vanaf één plek te kunnen hosten en beheren. De komst van ASP’s was daarin een doorbraak. Via deze ASP’s konden organisaties eenvoudiger diverse softwaretoepassingen afnemen en laten beheren. Maar een belangrijk nadeel was dat een gebruiker nog altijd software moest installeren op zijn of haar computer. En de continue stroom van grote hoeveelheden data die heen en weer ging tussen ASP en klant, zorgde nogal eens voor performance problemen.
Software-as-a-Service is dé oplossing voor de uitdagingen rondom beheer en hosting van meerdere softwaretoepassingen. Een gebruiker benadert de bedrijfssoftware via het internet. Zo hoeft een organisatie niets meer lokaal te installeren. En het beheer van de bedrijfssoftware is de verantwoordelijkheid van de leverancier. Een ander belangrijk kenmerk is dat software altijd ‘AAN’ is. Dat maakt toegang tot SaaS-platforms zoals AllSolutions, net zo vanzelfsprekend als water uit een kraan of stroom uit de muur.
AllSolutions in 2000 de allereerste partij in Nederland was die software via SaaS aan klanten leverde?
Software-as-a-Service biedt voordelen ten opzichte van de klassieke manier van bedrijfssoftware afnemen. Je bespaart kosten, je organisatie is optimaal schaalbaar en software is automatisch altijd up-to-date. Hieronder vind je de 5 belangrijkste voordelen:
Naast SaaS bestaan er diverse andere ‘as-a-Service’-modellen. PaaS (Platform-as-a-Service) en IaaS (Infrastructure-as-a-Service) zijn de twee meest voorkomende voorbeelden. Het belangrijkste verschil tussen SaaS, PaaS en IaaS zit in het bedieningsmodel. Bij een bedieningsmodel draait het vooral om de vraag: wie is verantwoordelijk voor welk type beheer?
Bij het Software-as-a-Service-model is die vraag makkelijk te beantwoorden. Het beheer van de softwaretoepassingen ligt bij de SaaS-leverancier en niet meer bij jouw bedrijf. Dat geeft de IT-afdeling van jouw organisatie meer ruimte om zich te focussen op meer essentiële werkzaamheden. Bovendien kun je erop vertrouwen dat softwaretoepassingen altijd beschikbaar en up-to-date zijn.
In het overzicht links vind je de belangrijkste verschillen tussen de meest voorkomende as-a-Service-modellen.
De hoeveelheid data blijft ongekend hard groeien, ook in de toekomst.
Daardoor moeten organisaties over snellere software beschikken, steeds grotere hoeveelheden data verwerken en alsmaar omvangrijkere back-ups uitvoeren. Bovendien blijft ook de behoefte van gebruikers toenemen om altijd en overal toegang tot applicaties te hebben. Onafhankelijk van tijd, plaats en device. Deze ontwikkelingen maken Software-as-a-Service-oplossingen nu én in de toekomst interessant voor organisaties.
AllSolutions heeft Software-as-a-Service vele jaren geleden al omarmd. Daardoor zijn langdurige relaties met onze klanten ontstaan, waarbij we samen met onze ambassadeurs onze SaaS-oplossing iedere dag een beetje beter maken. Dat kan alleen als je in voldoende mate wendbaar bent, ook qua platform. SaaS is onze robuuste basis, ook voor toekomstige innovaties.