Sneak preview: stapsgewijs naar een nieuwe user experience

allsolutions-klantendag2019-jan-van-wijngaarden

Hoe kijkt AllSolutions naar verandering en hoe innoveren we? Tijdens de klantendag van AllSolutions deelde Jan van Wijngaarden, Managing Director van AllSolutions, zijn visie op innovatie en wat je kunt verwachten van de nieuwe user interface van AllSolutions. Heb je zijn sessie gemist? In dit blog vertelt hij je nog eens rustig zijn verhaal.

DOOR: JAN VAN WIJNGAARDEN
AllSolutions

Het zit niet in de aard van de mens, maar soms is verandering wel echt nodig. Kijk maar naar het tijdperk waarin we ons momenteel bevinden. De technologische ontwikkelingen vliegen je om de oren. Als bedrijf mag je niet achterop raken bij deze digitalisering. Toch zet ik mijn vraagtekens bij verhalen over een disruptieve markt, waarin je razendsnel moet veranderen om bij te blijven.

Ik wil je niet afremmen om te innoveren, want in beweging blijven is wel degelijk belangrijk. Maar doe dat niet te overhaast, want de wereld verandert niet binnen een dag. Bedenk even hoe IT in de afgelopen decennia veranderde. Het kostte ons meer dan vijftig jaar om de stap te zetten van mainframes naar de cloud. Innovatie kost nu eenmaal tijd. En doe het vooral niet vanuit angst, want er is geen enkele reden om bang te zijn voor wat komen gaat.

Toon lef en laat je verrassen

Innovatie zit volgens mij in het feit dat je lef toont. Het is vooral belangrijk dat je van start gaat. Mijn favoriete schrijver Paulo Coelho schreef ooit: ‘Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou’. De achterliggende gedachte is dat je niet moet proberen om alles te voorzien, maar erop moet vertrouwen dat als je van start gaat je vanzelf ziet waar het toe leidt. Laat je eens verrassen door wat er allemaal mogelijk is.

Innovatie heeft ook de wereld van online bedrijfssoftware drastisch veranderd. In de afgelopen decennia verschoof de vraag van onze klanten van rekenkracht naar het ondersteunen van processen. Tegenwoordig ligt de nadruk steeds meer op user experience, maar wel met de eerder genoemde rekenkracht en bedrijfsprocessen als fundament. Op die drie vlakken blijven we AllSolutions ook ontwikkelen. Soms onder de motorkap en zonder dat je er iets van merkt. Maar steeds vaker en nadrukkelijker zichtbaar. Dat laatste is het geval bij onze nieuwe user interface: AllSolutions 2020.

Bouwen aan de UI van de toekomst

We bouwen de komende tijd stap voor stap aan een betere user interface (UI). Want innoveren doe je stapsgewijs en vooral in samenwerking met elkaar. De ontwikkeling doen we dus samen met jou, onze klant. Want we geloven dat we met jouw feedback de beste UI ontwikkelen. Daarbij is ons uitgangspunt een quote van Martin LeBlanc, CEO van Iconfinder: ‘Een user interface is als een grap. Als je de grap moet uitleggen, is ‘ie niet goed.’

We werken bijvoorbeeld al samen met klanten in de handel-, service- en verhuurbranche (HSV) en ledenorganisaties om het werken via  smartphones en tablets te optimaliseren. Medewerkers die in het veld actief zijn, kunnen zo altijd en overal de juiste informatie raadplegen, maar ook data invoeren. En de komende tijd zullen we ons steeds meer focussen op branchespecifieke verbeteringen. Om op die manier echt waarde toe te voegen voor je bedrijf.

Welke verbeteringen kun je verwachten?

Vanaf november 2019 is de eerste versie van de nieuwe user interface (2020) beschikbaar. Bij het ontwerp hebben we gebruik gemaakt van de principes van material design. Zo hebben we diverse kleurstellingen ontwikkeld, die zorgen voor een modernere en beter leesbare interface. Dat geldt ook voor grafieken die ook geoptimaliseerd zijn. Zoekvelden, alerts en documenten zijn prominenter in beeld. En we passen meer visuele elementen toe om eenvoudiger te werken.

Daarnaast willen we de UI de komende tijd verder optimaliseren. Naast visuele aanpassingen willen we ook de manier van navigeren verbeteren. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat je in minder klikken de juiste informatie tot je beschikking hebt. En we zetten in op ‘effectief schermgebruik’. Dat betekent onder andere dat we ervoor willen zorgen dat je straks geen navigatiekolom meer nodig hebt en de interface zo optimaal mogelijk gebruikt.

Stapsgewijs blijven verbeteren

Kortom, je beschikt al over een krachtig platform en dat blijven we verbeteren. Stapsgewijs innoveert jouw platform, zoals nu met de user interface bijvoorbeeld. Zo stellen we jou in staat om meer waarde uit het platform te halen. En eenvoudig mee te bewegen met alle veranderingen.

Wil je meer weten of heb je suggesties hoe we de user interface kunnen verbeteren? Ik ga graag met je in gesprek. 

Geef je feedback