Gemakkelijk overstappen naar 2020

Een van de belangrijke uitgangspunten bij de opzet van AllSolutions 2020 is het behoud van de vertrouwde functionaliteit. En juist daarom kun je gemakkelijk overstappen. Daarnaast is ervoor gezorgd dat je je gebruikers gefaseerd kunt overzetten. Op deze pagina vind je een overzicht van de stappen die je hierbij kunt volgen.

Het handigste is om deze stappen eerst in je acceptatieomgeving uit te voeren. Daar kun je dan uitproberen welke 2020-skin het beste bij je organisatie past. En eventueel een skin in je eigen huisstijl samenstellen. 2020 is beschikbaar voor je zodra je acceptatieomgeving naar versie 20.0.01 is geüpgraded.

Goed om te weten: De ‘classic’ interface kun je alleen nog dit jaar gebruiken. Daarna wordt deze stopgezet. Je hebt dus nog tot het einde van 2020 om over te stappen. 

Stap 1: 2020 interface activeren

Je kunt de 2020 interface naar keuze aanzetten per Gebruiker (MGEBRU) of per Gebruikersprofiel (MGBPRF). Daar vind je het veld User interface 2020 (in het onderdeel Algemeen) waarmee je de nieuwe interface kunt activeren.

 

Activeer dit veld allereerst voor jezelf om een indruk te krijgen hoe 2020 eruit ziet in jouw omgeving.

Tip! Vorm met een aantal collega’s een klein try out-team waarmee je samen het gebruik van 2020 kunt uitproberen.

Hoe ziet 2020 eruit?

In de november release worden drie standaard skins voor je meegeleverd (in blauw, oranje en groen). Als je overstapt naar 2020 gebruikt het systeem standaard de blauwe skin die in de omgeving aanwezig is.

 

Wil je uitproberen hoe een van de andere skins eruit ziet? Ga dan naar de functie Bedrijven/Afdelingen (MBDRAF). Selecteer hier de afdeling waarin jij als gebruiker/medewerker bent ingedeeld en voeg hier de oranje of groene skin toe (in het onderdeel Identificatie). Dit is een gemakkelijke manier om de skin van je omgeving te controleren zonder dat direct de gehele omgeving naar deze kleurstelling wordt overgezet.

Stap 2: Gebruik maken van de standaard skins

Kun je prima uit de voeten met een van de standaard meegeleverde skins? Dan kun je ervoor kiezen om de standaard skin in je omgeving te installeren voor alle gebruikers die met 2020 gaan werken. Hoe stel je dit in?

 • Ga allereerst naar de functie Websites (MWPSTS) en kijk welke skin actief is in je acceptatieomgeving. Dit vind je in het onderdeel Technische gegevens.

 

 • Ga daarna naar de functie Skins (MSKINS). Selecteer de standaard 2020-skin die je in je omgeving wilt instellen en kies voor Klonen.
 • Geef de nieuwe skin dezelfde code als de ‘classic’ skin die in voor de website van je omgeving actief is. In dit voorbeeld is dit ‘skNewWeb’.
 • Geef aan dat deze nieuwe skin geldt voor UI versie 2020.

 

 • Voeg eventueel je eigen afbeeldingen of logo’s en een favicon toe.
 • Sla de nieuwe skin op.

Je hebt naast de ‘classic’ skin nu ook direct een actieve 2020 skin voor je omgeving ingesteld. Als dit goed werkt, kun je dezelfde stappen volgen om een 2020 skin toe te voegen in je productieomgeving na de upgrade naar versie 20.0.01.

 

Laatste check! Zorg ervoor dat je controleert hoe het inlogscherm met 2020 eruit komt te zien, voordat je de skin doorvoert in je productieomgeving. Dit doe je door in je acceptatieomgeving bij gebruiker ‘anoniem’ (MGEBRU) de 2020 user interface te activeren.

Ga hierna verder met stap 5.

Stap 3: 2020 aanpassen aan je eigen huisstijl

Je hebt ook de vrijheid om 2020 aan te passen naar je eigen huisstijl. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een hoofdkleur en een ondersteunende kleur kun je je eigen huisstijl er nog meer uit laten springen. Je maakt dan een skin op maat. Deze optie is daarnaast geschikt als je eigen website ook op AllSolutions draait.

Je kunt hiervoor een van de meegeleverde 2020-skins als startpunt gebruiken en deze klonen. Heb je op dit moment al een eigen huisstijl ingesteld in je omgeving? Dan kun je er ook voor kiezen om deze ‘classic’ skin als basis te gebruiken. Realiseer je hierbij wel dat de onderdelen in 2020 op een andere manier worden aangestuurd. Na het klonen van je eigen ‘classic’ skin als ‘2020’ skin kan de omgeving er dus wat anders uitzien dan je verwacht.

 • Ga naar de functie Skins (MSKINS). Bepaal welke skin je als basis wilt gebruiken (standaard skin of je eigen skin) en kloon deze naar een 2020-versie. Doe dit allereerst even onder een nieuwe naam (bijvoorbeeld ‘test’) zodat je de huidige actieve skin van je acceptatieomgeving niet in de weg zit.

 

 • Wacht hierna even een paar minuutjes zodat het systeem op de achtergrond voldoende tijd heeft om de nieuwe stylesheet van de website op te bouwen.
 • Ga dan naar de functie Bedrijven/Afdelingen (MBDRAF). Selecteer hier de afdeling waarin jij als gebruiker/medewerker bent ingedeeld en voeg hier de nieuwe skin toe (in het onderdeel Identificatie). Op deze manier kun je de nieuwe skin gecontroleerd uitproberen.
 • Daarna kun je bij de Skins (MSKINS) de test-skin gaan bewerken en de kleuren aanpassen aan je eigen huisstijl. Hierbij kun je standaard kleurcodes invullen zoals green, purple, yellow, etc. of gebruik maken van hex-codes (bijvoorbeeld #008ae6). Eventueel kun je een online ‘html color picker’ gebruiken zoals https://www.w3schools.com/colors/colors_picker.asp om mooie kleurnuances uit te zoeken.
 • Tip! Zet de helpteksten in het scherm aan voor meer informatie welke onderdelen met de diverse velden worden aangestuurd.
 • Voer wijzigingen door in kleine stapjes. Sla tussendoor de aangepaste instellingen op zodat je kunt zien welk effect je aanpassing heeft.
 • Voeg eventueel je eigen afbeeldingen of logo’s en een favicon toe.

Test goed uit of alle functies (startpagina, profielpagina, kringen, functies, records bewerken, etc.) ook eruit komen te zien zoals je in gedachten hebt. Maak eventueel een checklist van functies die veel worden gebruikt binnen je organisatie.

En vergeet hierbij ook het inlogscherm en eventueel je website niet (als deze op AllSolutions draait)! Deze laatste kun je controleren door in je acceptatieomgeving bij de gebruiker ‘anoniem’ (MGEBRU) de 2020 user interface te activeren.

Hulp nodig? Schrijf je in voor een van de 2020 introductie workshops!

Het kan een uitdaging zijn om je omgeving over te zetten naar 2020, vooral als je ook je website op AllSolutions draait. Daarom helpen we je graag bij het samenstellen van een mooie, eigen skin.

Wil je hiervan gebruik maken? Schrijf je dan in voor een van de 2020 introductie workshops, waarin je leert hoe je alles zelf snel en eenvoudig kunt regelen.

Stap 4: Je eigen skin installeren in productie

Is het gelukt om een mooie skin in je eigen huisstijl samen te stellen voor 2020? Dan kun je deze gaan overzetten naar je productieomgeving. Hoe doe je dit?

 • Zet allereerst in je productieomgeving je eigen gebruikersaccount over naar 2020 (als je dit nog niet gedaan had). Dit doe je met het veld User interface 2020 (in het onderdeel Algemeen).
 • Ga daarna naar de functie Websites (MWPSTS) en kijk welke skin actief is op je productieomgeving. Dit vind je in het onderdeel Technische gegevens.

 

 • Ga nu naar de functie Skins (MSKINS). Selecteer de huidige actieve skin van je omgeving en kies voor Klonen.
 • Geef de nieuwe skin dezelfde code als de ‘classic’ skin die in voor de website van je omgeving actief is. In dit voorbeeld is dit ‘skNewWeb’.
 • Geef aan dat deze nieuwe skin geldt voor UI versie 2020.

 

 • Zet nu naast je productieomgeving de acceptatieomgeving open. Ga hier naar de functie Skins en selecteer de 2020-skin in je eigen huisstijl die je nieuw hiervoor hebt aangemaakt. Kies voor bewerken zodat je de waarden van alle velden goed in beeld hebt.
 • Neem de waarden van alle velden van de skin in je acceptatieomgeving over naar de nieuwe 2020-skin in je productieomgeving.
 • Voeg eventueel je eigen afbeeldingen of logo’s en een favicon toe.
 • Sla de gegevens op.

Je hebt naast de ‘classic’ skin nu ook direct een actieve 2020 skin voor je productieomgeving ingesteld. Test ter controle nog even of alle onderdelen inderdaad werken zoals je in de acceptatieomgeving had ingericht.

Stap 5: 2020 in productie activeren

Werkt alles zoals je het hebt bedoeld? Dan kun je 2020 bij je gebruikers gaan activeren. Je kunt naar keuze groepen gebruikers gefaseerd overzetten of alle gebruikers in een keer de overstap laten maken. Maak een plan hoe je dit wilt aanpakken. En denk ook aan de interne communicatie voor de overstap binnen je organisatie. Je vaste consultant kan je ook hierbij ondersteunen.

 

Activeer 2020 bij voorkeur buiten kantoortijd om te voorkomen dat ingelogde gebruikers tijdens het werken onverwacht naar de andere interface ‘overspringen’. Bij de Gebruikers (MGEBRU) of de Gebruikersprofielen (MGBPRF) vind je het veld User interface 2020 (in het onderdeel Algemeen) waarmee je 2020 kunt activeren.

Inlogscherm/Website overzetten naar 2020

Zorg ervoor dat je controleert hoe het inlogscherm met 2020 eruit komt te zien, voordat je de skin doorvoert in je productieomgeving. Dit doe je door in je acceptatieomgeving bij gebruiker ‘anoniem’ (MGEBRU) de 2020 user interface te activeren.

Skins per bedrijf/afdeling in gebruik?

Werk je met meerdere bedrijven en/of afdelingen in het systeem en is bij elk bedrijf of afdeling een eigen skin ingesteld? Vergeet dan niet om ook hiervoor een 2020-skin toe te voegen. Per bedrijf/afdeling (MBDRAF) kun je namelijk maar één skincode invullen.

Zorg er in deze situatie dus ook voor dat er naast elke ‘classic’ skin ook een 2020-skin met dezelfde code aanwezig is in je omgeving.

Ook hiervoor geldt, maak de 2020-skin eerst aan in je acceptatieomgeving! Hier kun je dan eerst goed uitproberen hoe de skin werkt, voordat je deze naar je productieomgeving over zet.