“Flink de materie ingedoken om de user interface te verbeteren”

De afgelopen periode richtte developer Wichard Kooijman zijn pijlen volledig op ‘2020’, de nieuwe user interface van AllSolutions. In dit artikel vertelt hij hoe hij die reis beleefde en hoe de nieuwe grafische schil vorm kreeg.

Al ruim twintig jaar werkt Wichard bij AllSolutions met passie voor software. In al die jaren vervulde hij diverse rollen binnen de organisatie op het gebied van softwareontwikkeling. “De laatste jaren richt ik me vooral op front-end development. Binnen dit vakgebied kun je – letterlijk – iets toevoegen aan AllSolutions. Daarom was ik erg enthousiast toen we de ambitie uitspraken om de user interface (UI) te vernieuwen. Dat is wel spannend natuurlijk, want je hebt het over het uiterlijk van AllSolutions. Die uitdaging ging ik graag aan.”

Input vertalen naar UI

Bij de start van het project vroeg AllSolutions diverse partijen om input. Wat kon er beter? Welke sites vinden gebruikers prettig in het gebruik? Wichard: “Op basis van de belangrijkste thema’s bepaalden we hoe we de user interface wilden verbeteren. Het was vervolgens de uitdaging om die thema’s te vertalen naar het design en de software. Daarbij had ik veel aan de ervaring van de collega die betrokken was bij het vormgeven van de huidige ‘classic’ user interface. Hij hielp mij op weg en gaf me de handvatten om snel vooruitgang te boeken. Bovendien gaf dit project mij de mogelijkheid om mijn kennis te verbreden. Ik ben flink de materie ingedoken om de user interface verder te verbeteren.”

Gedachte achter nieuw design

Wichard en zijn collega’s kozen ervoor om ‘2020’ vorm te geven met Material Design. “Dat is een ontwerpstijl van Google, waarbij onderdelen – zoals iconen – zijn gebaseerd op alledaagse materialen die de gebruiker bekend voorkomen. Dat zie je ook terug in de applicaties van Google, zoals Gmail. Het oogt allemaal ruim en overzichtelijk. Dat komt onder meer door de witruimtes rondom elementen. Het nieuwe design heeft een fris uiterlijk en geeft het gevoel van vrijheid. Daar ben ik trots op.”

Puntjes op de i

Behalve het uiterlijk richtte Wichard zich ook op de functionele kant van de user interface. “We zijn onder andere druk bezig geweest om menu’s en het zoekveld slimmer en dynamischer in te richten.” De komende maanden blijft Wichard bouwen aan een betere ervaring voor alle gebruikers van AllSolutions. “We willen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder hoeft te klikken om op de juiste pagina te komen. Dat is een mooie uitdaging en ik maak er mijn missie van om dat te verbeteren. Het zit ‘m soms in de kleine dingen, maar daarmee zetten we wel de puntjes op de i.”