Een efficiënte en overzichtelijke planning? Zet je planners achter het stuur!

Jouw bedrijf verhuurt, verhandelt of onderhoudt kapitaalintensieve goederen. Misschien doe je het allemaal. Of van alles een beetje. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, vervullen jouw planners een cruciale rol. Maar die rol is niet eenvoudig. Welke uitdagingen komt een planner tegen? En hoe los je die op? In deze blog geven we de antwoorden.

DOOR: HERBERT COENEN EN CORNÉ SUIKERBUIK
ALLSOLUTIONS

Deze blog is een ode aan de planner. De mensen die dagelijks een ingewikkelde puzzel leggen. De medewerkers die er primair voor zorgen dat de afspraken die je met jouw klanten hebt gemaakt daadwerkelijk worden nagekomen. Dat is geen eenvoudige klus. Een praktijkvoorbeeld ter verduidelijking:

Jouw klant heeft een groot nieuwbouwproject waarbij de inzet van een rupsbandkraan nodig is. De opdracht aan je planner is duidelijk: regel het. Hij of zij moet niet alleen de kraan inplannen, maar ook het transport van de kraan van en naar het werk. Een rupsbandkraan vraagt bij verplaatsing om rijplaten, anders beschadigt de bodem te veel. De bouwplaats eist specifieke kwalificaties van de kraanmachinist om veilig en vakbekwaam te werken. Uit het oogpunt van risicobeheersing wil de klant inzicht in jouw hijsplan. En om de uitdaging voor je planner nog groter te maken: je hebt net een enthousiaste junior machinist aangenomen die je, aan de hand van een ervaren rot, het vak wil laten leren. Ga er maar aanstaan!

Uitdaging 1: alle afhankelijkheden inzichtelijk maken

Bovenstaand vraagstuk kent nogal wat afhankelijkheden, dat is direct de eerste uitdaging. Want hoe krijg je in één oogopslag inzicht in deze vaak losstaande zaken? Natuurlijk werken jouw planners met een systeem, maar daarin kun je meestal per sessie (het aantal malen dat je je programmatuur moet openen) maar één zaak tegelijkertijd bekijken en plannen. De praktijk laat zien dat planners twee of zelfs meer schermen naast elkaar moeten openen om een vorm van inzicht te krijgen. Vervolgens plant hij of zij handmatig de afzonderlijke eenheden in.

Uitdaging 2: personeel inplannen

Wie sturen we naar deze opdracht? Is er alleen een machinist nodig? Of ook een chauffeur? Misschien heeft jouw klant specifieke veiligheidseisen op de bouwplaats, bijvoorbeeld het volgen van een veiligheidstraining. Dan gaat je automatisme van de vaste man op de kraan wellicht niet op. Tot slot hebben we nog de junior machinist: heeft hij wel de benodigde papieren, zoals een VCA-certificaat? Dat zijn allemaal zaken waar een planner rekening mee moet houden.

Uitdaging 3: de plannen wijzigen

Je krijgt telefoon van je opdrachtgever. De bouw loopt vertraging op, waardoor de kraan pas een week later nodig is. Dan begint je planner weer helemaal opnieuw!

Plannen vanuit één systeem

Zeker in drukke tijden lopen we vaak met een grote boog om de werkplek van een planner heen. Hij of zij mag niet gestoord worden, want de planner mag niets vergeten. Het enorme aantal ‘geeltjes’ op het bureau én oneindig aantal belletjes dragen daar niet echt aan bij. Hoe fijn zou het zijn als je al deze processen vanuit één systeem zou kunnen plannen? Mens én machine, met de daarbij horende afhankelijkheden. Waarbij eventuele wijzigingen geautomatiseerd leiden tot een gewijzigde planning op alle niveaus. Of tot een bottleneck analyse die laat zien waar het knelt, zodat je eventueel een collega-ondernemer in kunt schakelen.

Geef je planners een stuur

Deze blog roept op om jouw planners achter het stuur te zetten: geef jouw planner dan ook een stuur! Een stuur waarmee hij of zij écht richting geeft aan het belangrijkste proces van jouw bedrijfsvoering. Een stuur waarmee je op tijd op de plaats van bestemming aankomt, met het juiste gereedschap en mensen die weten hoe ze daar veilig en vakbekwaam mee kunnen werken. En een stuur dat wanneer de standaardroute even niet de best passende is, een alternatieve route kan inzetten om het doel te bereiken.

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Volgende maand delen we het tweede deel in deze blogreeks. Dan gaat het over een geoliede bedrijfsvoering. Houd deze website in de gaten.

Naar handel, service en verhuur