Een cloudaanbieder selecteren – waar moet je op letten?

De cloud is hot. Maar wat bedoelen we nu precies als we het hebben over cloudoplossingen? In een serie blogs probeer ik de komende tijd antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen over cloud. Dit is het derde blog in die serie, eerdere edities vind je onderaan deze pagina. In dit blog ga ik in op de verschillende vormen waarmee cloudaanbieders werken.

DOOR: DION VAN BLADEL
AllSolutions

In mijn eerdere blogs in deze serie over cloud, heb ik al veel nadruk gelegd op het thema veiligheid. Bij het selecteren van een geschikte cloudaanbieder is veiligheid vanzelfsprekend een belangrijk aspect. Een onderdeel dat ik nog niet eerder heb genoemd, is de zogeheten bewerkersovereenkomst. Dat is een overeenkomst die je met je cloudaanbieder aangaat waarin is vastgelegd hoe je met persoonsgegevens omgaat. Sinds 1 januari 2016 is die overeenkomst wettelijk verplicht gesteld. Lees er hier meer over.

Public en private cloud

Het aanbod van cloudoplossingen is onder te verdelen in public en private cloud. In het geval van een private cloud, heb je als klant je eigen server waarop jouw software en documenten staan. Die server is gescheiden van andere cloudafnemers. Een voordeel hiervan is dat je als klant zelf de controle houdt. Bijvoorbeeld over de snelheid waarmee je updates van je systeem wilt doorvoeren.

Dat geldt niet voor de public cloud. In dat geval bepaalt de cloudaanbieder op welk moment een update plaatsvindt en dat moment is voor alle klanten gelijk. Als je sneller wilt doorontwikkelen of als een update juist te vroeg komt, kan dat vervelend zijn. In een public cloudomgeving is het om dezelfde reden minder makkelijk om maatwerk toe te passen. Aanpassingen die specifiek voor uw situatie meerwaarde opleveren, zijn voor een aanbieder van public cloud alleen interessant als dat voor meer klanten geldt.

Hybride

Het kan ook zijn dat je software in de cloud hebt staan die geïntegreerd is met on-premis (op eigen locatie geïnstalleerd) applicaties. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen Microsoft exchange server koppelt aan Office365 in de cloud.
Voor veel bedrijven is de overstap naar de cloud ontzettend spannend. De hybride oplossing lijkt dan voor de hand te liggen. Dan hoeft niet alles ineens maar kan het meer gefaseerd verlopen… Of ligt het toch anders?

Ontworpen voor de cloud

Sommige oplossingen zijn eigenlijk niet gemaakt voor de cloud maar worden via een virtualisatielaag toch als cloudoplossing aangeboden. Bedrijven draaien dan een deel van hun software en bestanden op lokale systemen (on-premise) en een deel in de cloud. Daar is de nodige rekenkracht voor nodig en dat kost tijd. Daardoor kan er een vertraging ontstaan in het opbouwen (virtualiseren) van schermen. En werken met een traag systeem, dat is voor veel mensen een herkenbare frustratie.
Ik ben daarom geen voorstander van dit soort oplossingen. Natuurlijk ben ik niet geheel objectief maar ik ben ervan overtuigd dat cloud de toekomst heeft. Met AllSolutions zijn we bijna dertig jaar geleden gestart met het bouwen van volledig geïntegreerde, online business software. Vanaf het eerste moment is die software dus ontworpen om optimaal te functioneren in de cloud. En iets dat bedoeld is waarvoor je het inzet, werkt doorgaans nu eenmaal beter dan iets dat daarvoor aangepast is.

Bij de selectie van een cloudaanbieder is het verstandig om rekening te houden met de vorm: public, private of hybride. Let ook op het verschil tussen native cloudsoftware en virtualisatiesoftware.  Heb je vragen over de voor- en nadelen van verschillende soorten cloudoplossingen? Neem dan gerust contact met me op!

De komende tijd verschijnen op deze plek regelmatig blogs waarin ik veelgestelde vragen over cloud probeer te beantwoorden. Heb je zelf vragen? Stel ze me gerust. Wie weet is het ook voor anderen interessant, dan neem ik het natuurlijk mee in deze blogserie!

Dion van Bladel
d.vanbladel@allsolutions.nl

Meer weten? Lees ook de blog ‘Veiligheid in de cloud. Hoe zit dat?‘.