De toekomst van uw handtekening is digitaal

Op de basisschool zette u voor het eerst een handtekening. Die handtekening heeft u de afgelopen jaren geperfectioneerd. Geniet er nog maar even van. Want uw mooie zwierige handtekening wordt geleidelijk vervangen door een beveiligde digitale krabbel met onder meer tijdstempel, PKI-encryptie en allerlei digitale verificaties. 

DOOR: ZIVKO LAZAROV
Ondertekenen.nl

De handtekening is sinds mensenheugenis dé manier om belangrijke documenten te bekrachtigen. Maar papier verdwijnt geleidelijk uit ons leven en de ‘gewone’ handtekening van inkt maakt steeds vaker plaats voor een digitale krabbel. Pixels hebben de papiervezels vervangen. En daar wringt ‘m de schoen. Want een pixel kun je manipuleren. Wat is zo’n digitale handtekening dan waard? Heel veel, is het antwoord.

Rechtsgeldig? Ja!

Op grond van artikel 3:15a Burgerlijk Wetboek en de Europese eIDAS verordening zijn betrouwbare digitale handtekeningen even rechtsgeldig als de handtekening die u met pen zet. Een ingescande handtekening is in principe rechtsgeldig, als u er maar zeker van bent dat de krabbel door de juiste persoon gezet is. De Europese richtlijn noemt dit een gewone digitale handtekening. Wanneer uw digitale handtekening echter voorzien is van extra waarmerken, zit u pas echt goed. Zo’n handtekening heet een geavanceerde of gekwalificeerde digitale handtekening.

Die geavanceerde en gekwalificeerde digitale handtekening is een onderwerp waar ik me inmiddels al ruim twintig jaar mee bezighoud. Evidos, het bedrijf waarvan ik mede-eigenaar ben, levert oplossingen voor betrouwbare digitale bewijskracht. Zeker zaken doen via internet en  weten wat en door wie iets ondertekend wordt. Oplossingen voor digitale identiteiten en digitale handtekeningen.

Ondertekenen.nl is onze cloud service waarmee eenvoudig documenten digitaal getekend kunnen worden met een tijdstempel en PKI-encryptie. Zo’n handtekening kan met elke PDF-reader eenvoudig geverifieerd worden. We creëren bij elk getekend document bovendien een transactiebewijs. In het transactiebewijs staat het hele bewijs van het ondertekenproces, zoals de digitale handtekening, eventuele aanvullende verificatie bewijzen en wie welk document heeft ondertekend, op welk tijdstip en via welk IP-adres.

Het document is getekend

De verzender ziet op afstand dat het document getekend is. Handig! Een papieren contract dat fysiek verstuurd en getekend moet worden, kan dagen onderweg zijn. Dankzij de digitale handtekening heeft de verzender voortdurend zicht op de status van het stuk.

Het document is compleet en ongewijzigd

Alle partijen weten honderd procent zeker dat het document niet meer veranderd is vanaf het moment dat het ondertekend is. Het document hacken of bewerken heeft geen enkele zin omdat dan onmiddellijk zichtbaar wordt dat er gerommeld is met het stuk.

Door de juiste persoon ondertekend

De verzender weet zeker dat de ondertekenaar het ook écht zelf is. Daar zorgen een aantal slimme verificatiemethodes voor. Bij Ondertekenen.nl kunnen we iemands identiteit controleren met onder meer (combinaties van) e-mail, SMS code, iDEAL, DigiD en eHerkenning. De meest recente toevoeging is iDIN, een zusterbedrijf van iDEAL, dat consumenten in staat stelt om zich te identificeren met behulp van de vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank.

Een miljoen handtekeningen

Bij ondertekenen.nl zien we de behoefte aan online handtekeningen steeds groter worden. Het bedrijfsleven en de overheid ontdekken de vele voordelen die het biedt. Omdat scannen, printen en per post verzenden niet meer aan de orde zijn, verlopen workflows veel efficiënter en écht papierloos. Het aantal digitale handtekeningen dat via onze systemen gezet is, verdubbelde de afgelopen jaren iedere 12 maanden. Dit jaar verwachten we dat er met ondertekenen.nl 1 miljoen handtekeningen gezet worden.

Naadloze integratie met AllSolutions

Onze services maken nu volledig onderdeel uit van de nieuwste versie van AllSolutions. De integratie verloopt naadloos. Of het nu gaat om een simpele krabbel voor het accorderen van een interne kostendeclaratie of geavanceerde handtekeningen onder uw offertes, contracten, arbeidsovereenkomsten… het kan allemaal. Inmiddels lopen de eerste projecten met AllSolutions. Met name voor offertes digitaal ondertekenen door klanten. Maar er kan nog veel meer! Ik kijk uit naar de mooie manieren waarop gebruikers van AllSolutions12 onze services in gaan zetten.

Wilt u meer weten over eenvoudig en geavanceerd digitaal ondertekenen? Kijk dan eens op ondertekenen.nl.