De kracht van een open platform

AllSolutions heeft gekozen voor een strategie die gericht is op openheid en samenwerking. Onze online ERP-software is een ‘open platform’. In dit blog ga ik dieper in op onze strategie en wat het onze gebruikers oplevert.

DOOR: DION VAN BLADEL
AllSolutions

Om uit te leggen wat we met een open platform bedoelen, begin ik even bij het tegenovergestelde: een gesloten platform. Nog niet zo heel lang geleden, hielden softwarebedrijven zoveel mogelijk in eigen hand. Het koppelen met software van andere partijen was vaak erg ingewikkeld en foutgevoelig. Om problemen te voorkomen, was de enige mogelijkheid om de software uit te breiden met allerlei (maatwerk-) oplossingen. Er ontstond zelfs een term voor: het NIH-syndroom, waarbij NIH staat voor Not Invented Here. Alles wat niet van ons afkomt, is waardeloos; bedrijven die krampachtig alles zelf willen doen en steeds opnieuw het wiel uitvinden. Dat is niet meer van deze tijd.

Profiteren van specialisme

De digitalisering waar we vandaag de dag mee te maken hebben, gaat zo razendsnel. Nieuwe technologische oplossingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het is simpelweg onmogelijk voor één partij om op al die verschillende vlakken expertise in huis te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerken en profiteren van elkaars specialisme de enige manier is om voorop te blijven lopen.

Een open platform, dat het andere partijen dus eenvoudig maakt om aan te haken, zorgt bovendien voor de flexibiliteit en snelheid die vandaag de dag nodig is. Ontwikkelingen in de digitalisering gaan ontzettend hard en wie bij wil blijven moet wendbaar zijn. Direct profiteren van een jonge start-up is met een open platform eenvoudiger dan dat je die nieuwe technologie moet implementeren in een bestaand systeem. Daarnaast ben je dankzij de hoge veiligheidseisen die we stellen aan onze cloudoplossing altijd verzekerd van optimale beveiliging.

Koppelen is het nieuwe maatwerk

We willen onze klanten laten profiteren van de mogelijkheden van nieuwe, jonge, specialistische tech-bedrijven zoals app-bouwers. Waar we vroeger maatwerk nodig hadden om onze klanten voortdurend te voorzien van specifieke oplossingen, leggen we nu razendsnel een koppeling met innovatieve oplossingen van andere partijen. Om dat mogelijk te maken, hebben we ons platform voorzien van een zogeheten REST-API (Application Programming Interface). Een API zorgt ervoor dat verschillende applicaties onderling data kunnen uitwisselen zonder extra programmeerwerk. Op deze manier maken we het andere softwarebouwers heel gemakkelijk om een koppeling te leggen met ons systeem. Vanzelfsprekend voldoet die koppeling aan onze hoge eisen op het gebied van veiligheid en compliance (denk bijvoorbeeld aan de GDPR). En de data wordt opgeslagen op onze eigen cloudservers (dus niet in VS, waar ze heel andere privacyregelgeving hanteren).

De komende tijd zullen we regelmatig nieuwe vormen van samenwerking aangaan met onze partners en koppelingen maken met ons open platform. Onlangs voegden we bijvoorbeeld eVerbinding en ondertekenen.nl eraan toe. Oplossingen die het gebruik van elektronische facturen en digitale handtekeningen gemakkelijk maken. Wil je meer weten, heb je vragen of wil je reageren? Neem dan gerust contact met mij op!

Dion van Bladel
d.vanbladel@allsolutions.nl