Cloudvoordelen: innovatie, veiligheid en financieel voordeel

De cloud is hot. Maar wat bedoelen we nu precies als we het hebben over cloudoplossingen? In een serie blogs probeer ik de komende tijd antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen over cloud. In dit vierde blog ga ik in op een aantal concrete voordelen van cloud. Eerdere blogs in deze serie vind je onderaan deze pagina.

DOOR: DION VAN BLADEL
AllSolutions

 

Laat ik beginnen met een van de belangrijkste voordelen. Cloud is goedkoper! Een oer-Hollands argument misschien, maar voor veel organisaties toch een eyeopener. Veel mensen verwachten niet dat een cloudoplossing, vergeleken met een on-premise ERP-systeem met dezelfde capaciteiten, de goedkopere oplossing is. En toch is het rekensommetje niet ingewikkeld.

Simpele rekensom

Laat me een voorbeeld geven. De aanschaf van een on-premise ERP-systeem kost ongeveer 100.000 euro. Daar komen jaarlijks de kosten bij voor IT-beheer (circa 1 FTE incl. servers) van zo’n 75.000 euro. Daarnaast betaal je jaarlijks tussen de 10 en 20 procent van het aanschafbedrag aan onderhoud en support. Voor onze cloudoplossing, afgezet tegen de on-premise licenties, betaal je voor een ERP SaaS-oplossing circa 35.000 euro per jaar. En dat is inclusief licenties, hosting en beheer, servers, onderhoud en support. Op het vlak van technisch beheer ben je dus volledig ontzorgd. Bovendien ben je dan, als onderdeel van de Service Level Agreement, altijd verzekerd van up-to-date software. Terwijl je voor nieuwe releases van een on-premise ERP-systeem mogelijk nieuwe licenties moet kopen.

Betaal alleen wat je gebruikt

Als je bedrijf krimpt of groeit, schaalt cloudsoftware probleemloos mee. Het werkt als een abonnement. Het opzeggen van licenties kan elke maand en je kunt op elk moment extra gebruikerslicenties toevoegen. Zo betaal je nooit meer dan je gebruikt! Bovendien betekent eenvoudig kunnen opzeggen ook dat je meer keuzevrijheid hebt. Bevalt de cloudoplossing niet? Dan is overstappen snel geregeld omdat je niet met lange afschrijvingstermijnen of onderhoudscontracten zit.

Veiligheid van data

Data in de cloud klinkt voor veel mensen wat abstract. Dus laten we het eens concreet maken. Heb je wel eens een serverpark van dichtbij gezien? Onze servers staan op twee zeer streng beveiligde locaties. Die serverruimtes kun je zien als een soort bunkers. En mocht er  toch iets mis gaan met de ene locatie dan dient de andere als back-up. Niet alleen fysiek, maar ook softwarematig is de data op onze servers zeer sterk beveiligd. Dat is onderdeel van onze Service Level Agreement. Wil je meer weten? Lees dan mijn eerdere blog over de veiligheid van de cloud.

Device-onafhankelijk: altijd en overal

Zoals ik ook in mijn eerste blog in deze serie over cloud noemde, is een groot voordeel van cloudoplossingen dat je met elk apparaat met internettoegang kunt inloggen op jouw werkomgeving. Of je nu werkt met Windows, Apple, of Android, een gewone internetbrowser is voldoende om toegang te krijgen tot software en documenten.

Klaar voor de toekomst

De wereld maakt zich op voor de cloud. Het Internet of Things komt razendsnel op en om te kunnen profiteren van die ontwikkeling, wordt het koppelen van verschillende systemen steeds belangrijker. Zo’n koppeling, via API’s (Application Programming Interface) verbindt verschillende oplossingen eenvoudig via de cloud. Nieuwe innovaties komen dan ook sneller tot ontwikkeling op een Cloud platform. Developers zijn gericht op cloud waardoor je eerder profiteert van de nieuwste ontwikkelingen.

Als je benieuwd bent welke specifieke voordelen cloud jouw organisatie te bieden heeft, neem dan gerust contact met me op!

De komende tijd verschijnen op deze plek regelmatig blogs waarin ik veelgestelde vragen over cloud probeer te beantwoorden. Heb je zelf vragen? Stel ze me gerust. Wie weet is het ook voor anderen interessant, dan neem ik het natuurlijk mee in deze blogserie!

Dion van Bladel
d.vanbladel@allsolutions.nl

Meer weten? Lees ook de blog ‘Een cloudaanbieder selecteren – waar moet je op letten?‘.