Helderheid in water- en geldstromen

Hoe beschermen we laaggelegen land tegen het stijgende water? Hoe gaan we verzilting van het grondwater tegen? Hoe gaan we om met afvalwater? De #weekvanonswater staat bol van activiteiten voor jong en oud om te laten zien hoe waterschappen en waterbouwers nu en in de toekomst zorgen voor schoon water en veilig wonen.

DOOR: GERT DINGEMANSE
AllSolutions

Water uit de kraan en droge voeten. Het lijkt zo natuurlijk dat alles schoon en veilig is. Goed om te weten dat de waterschappen zich hiervoor inzetten. Ik ben me daar extra van bewust, omdat wij werken voor Waternet, Hoogheemraadschap Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en KWR Watercycle Research Institute. Vanuit interesse in de klant heb ik diverse gemalen en zuiveringen bezocht: een eeuwenoud principe in een modern jasje. Goed ook om te zien hoe heel de waterketen erbij betrokken is en dat er bij zware regenval direct actie wordt ondernomen.

De boekhouding is ook zo’n eeuwenoud principe van inkomsten en uitgaven. Hoe bewaken waterschappen dat huishoudboekje dat vele malen complexer is geworden? Met ons integraal bedrijfssysteem houden wij de vinger aan de pols bij de financiële stromen van de waterschappen. Bij projectbeheer bijvoorbeeld, daar gaan bij overschrijdingen alarmbelletjes rinkelen. Ook voor het bewaken van het inkoopproces en het maken van begrotingen hebben we handige tools.

Al onze oplossingen zijn ontworpen om waterschappen altijd en overal helderheid en inzicht te geven in hun financiële reilen en zeilen. En we denken graag met ze mee. Zo hebben we één integrale financiële administratie ontworpen voor twee waterschappen. “De harmonisatie en integratie van processen maken we een goede efficiencyslag”, stelt Gert van der Kooij, directeur van HH Rijnland. Een goed voorbeeld van slim samenwerken en met minder middelen meer doen. Het mooie is dat ook andere waterschappen hun financiële administratie kunnen onderbrengen in dit ‘service center’. Aanhaken, zou ik zeggen, dat bespaart tijd en geld en zo kun je als waterschap al je kennis en energie steken in schoon water en veilig wonen. Want dat willen we allemaal.

Gert Dingemanse
g.dingemanse@allsolutions.nl

Lees hier het artikel over: Twee waterschappen, één financiële administratie. Verandermanagement helpt mensen bij nieuwe processen en systemen.